Ako som si všímal našich rybárov lovu plevelných rýb sa venuje ozaj málokto a to je ozaj na škodu. Veď kvalitou mäsa sa kaprovi vyrovnajú a v mnochých prípadoch ho aj predčia. Lov bielych rýb na bič s jemnou zostavou na jedného, alebo dvoch kosťákov je príjemná zábava a vyžaduje aktívnejší prístup k rybačke. Koniec marca a apríl je obdobie hájenia väčšiny ušľachtilých rýb na uzavretých vodách. V trnavskej MsO je málo tečúcich vôd, máme len potoky Trnávka, Parná, Gigra, Dudváh, kde sa bude dať v tomto období uloviľ plevelné druhovo nechránené ryby. Plotica je vďačným objektom našej rybárskej vychádzky.
Plotice, ktoré sme ulovili počas chladnejších dní, majú veľmi dobrú, mierne nasládlo korenistú chuť. Nemajú žiadnu pachuť po riasach ako v letnom období, majú pevnejšie a chutnejšie mäso – ako napríklad tak veľmi preferovaný kapor, ktorého ak chceme lepšie pripraviť, tak ho nutne musíme pred samotnou prípravou marinovať alebo nechať odležať aspoň 2 hodiny ponorené v mlieku s roztlačeným cesnakom. U plotíc v chladnom období má tento recept tú výhodu, že ak prídeme z rýb, tak v priebehu 15 minút si môžme pochutnávať na vlastnoručne ukuchtenej dobrej rybacinke – k tomu 2 dl dobrého vínka a po takto ukončenej rybačke z nás opadne všetka únava a ostane len príjemný pocit. Ale teraz už k samotnej úprave plotíc, ktorá je naozaj veľmi jednoduchá a rýchla.
Plotice o priemernej váhe 25-30 Dg klasicky očistíme – oddelíme hlavu – od ritného otvoru nožom smerom dopredu rozrežeme a vyberieme vnútornosti. Odstránime len brušné plutvy, chrbtovú a chvostovú nechávame na dekoráciu – ale dobre prepražené sú vynikajúce – lepšie ako crakry. Oškrabkáme šupiny – kožu nechávame. Ak máme plotíc viacej – pripravíme si ich do mikroténového sáčika na zamrznutie toľko, koľko spotrebuje naša rodina na posedenie. Ale trúfam si povedať že priemerná spotreba na osobu je dva kusy, pri menších rybách 3 ks plotičiek. A doporučujem skonzumovať ich čo najskôr – pretože rybacina zamrznutá viac ako 3 týždňe stráca na kvalite. Po dôkladnom opláchnutí v studenej vode urobíme do rybky zárezy – až po kosť – tak 5až 7 mm od seba a zľahka nasolíme. Toto nakrojenie z jednej aj druhej strany má tú výhodu, že pri smažení sa drobné medzisvalové kostičky rozpadnú aj obal sa dostane k mäsu na väčšej ploche a lepšie nám všetko mäso nasiakne koreninami.
Zmes na obalovanie si môžme pripraviť už vopred a na samotné obalovanie si len odsypeme potrebné minimálne množstvo, ktoré minieme naraz. Zbytok si odložíme nabudúce a už budeme vedieť či je zmes dobrá – primerane pikantná a slaná.
Zloženie obaľovacej zmesy je veľmi jednoduché:
200 gr hrubej múky si dáme do misky a pridávame koreniny s kávovou lyžičkou: 2 kopcované lyžičky vegety, 2x drvená rasca, 2x grilovacie korenie, 2x červená sladká paprika, 1x čierne mleté korenie, 2x rybacie korenie, (chili korenie). Všetko v miske rukou dobre premiešame na rovnomernú zmes v ktorej už len zľahka obalíme osolené plotičky a šups na masť alebo olej. Dobre vypražíme z jednej aj druhej strany. Lepšie prepečenie a rozpadnutie drobných kostičiek dosiahneme ak ich pri vyprážaní otočíme dva krát – nemusí to byť na veľmi vysokej teplote, aby nám masť neprskala, pretože ryby obsahujú na začiatku dosť vody. Upražené plotičky položíme na tanier vystlaný servítkom, ktorí nám prebytočný tuk odsaje. Vynikajúco chutia poklapkané citónovou šťavou a potreté roztlačeným cesnakom – podávame s tmavým chlebom, slnečnicovým chlebom alebo bosniakom.
Tento jednoduchý recept sa dá univerzálne použiť takmer na všetky druhy rýb. Zvládne ho aj kuchársky začiatočník!
Dobrú chuť želá - Ardan
Komentáre
Pridaj komentár Trackback