Marinády na ryby

Vo všeobecnosti môžeme povedať, že na marinády pre morské i sladkovodné ryby je vhodné používať olivový olej a čerstvé bylinky, ktoré dodajú jedlu nezameniteľnú chuť a vôňu.

Ryby pred tepelnou úpravou naporcujeme, ak je potrebné nafiletujeme, nasolíme, vložíme do nádoby a zalejeme marinádou – premiešame a minimálne na hodinu odložíme do chladu.

Cesnaková marináda:

3 lyžice oleja, 0,5 dl bieleho vína, 3 strúčiky cesnaku prelisovať – alebo naškrabať nožom, biele korenie, citrónová šťava. Ak ide o morskú rybu rybu môžeme pridať nadrobno nakrájanú čerstvú bazalku (ale v zime môže byť aj sušená – podrvená prstami)

Pikantná marináda:

3 lyžice oleja, 1 čerstvú chili papričku ( jemne nakrájanú – alebo môžme nahradiť chili korením v prášku), 2 strúčiky cesnaku, nadrobno nakrájaná petržlenová vnať, bazalka, štipku vegety

Marináda na divoko:

4 lyžice oleja, 4 strúčiky cesnaku (prelisovať), 2 lyžičky sladkej papriky, štipku koriandru, drvené korenie (bobkový list, nové korenie, jalovec), soľ.

Kôprová marináda:

4 lyžice oleja, citrónová šťava, biele korenie, čerstvý kôpor ( najemno nasekať), soľ

Bylinková marináda:

4 lyžice oleja, 2 strúčiky česnaku (prelisovať), čerstvá petržlenová vnať a bazalka (nasekať), mladá cibuľka (najemno nasekať), biele korenie, koreniaca soľ

Pikantná marináda s medom:

3 lyžice oleja, citrónová šťava, 2 lyžice medu, čerstvá petržlenová vnať (nasekať), 1 chilli paprička najemno nakrájaná, biele korenie