Pre väčšinu trnafčanov rybárov je voda na okraji Trstína vodou neznámou.

trstin01Tento malý rybníček napájaný drobným Rasuchovským potokom má už nejaký ten rôčik za sebou. Jeho história siaha až do roku 1962, kedy sa začalo svojpomocne s výstavbou účelovej nádrže v hone Jarky za predsedovania pána Miroslava Pastucha  (podľa kroniky).  Po svojom dokončení mala slúžiť jednak ako nádrž pre zavlažovanie blízkych pozemkov, aj ako vodná nádrž v prípade požiarov a v neposlednom rade pre športové a rekreačné vyžitie ako kúpalisko. V zimných mesiacoch ako prírodné klzisko. Počas svojej histórie táto voda mala svoje lepšie i horšie obdobia. I keď to nebola voda, ktorá by mala svoje revírne číslo, vždy sa našlo niekoľko obetavých ľudových rybných hospodárov,  ktorí sa postarali o nejaké to zarybnenie. Keďže to nemalo majiteľa lovilo a zarybňovalo sa dosť lavínovite. Nejaký dobrodinec doniesol sem aj sumčeka amerického a tým poriadne vytrestal inak veľmi  peknú vodu.
V minulosti sme tam chodili v čase všeobecného hájenia si sem tam trénovať na plaváčik lov drobnej bielej rybky. V posledných rokoch tu však bol premnožený sumček americký. Tie „naj“ niekedy dorastali aj do dĺžky 20 cm. Zopár sme tu takých aj ulovili. 95 % však tvoril sumček o veľkosti 10 cm.
Obec Trstín so starostkou Martou Genčúrovou  si podala žiadosť na Ministerstvo životného prostredia + EÚ na dotáciu  Realizácie proti povodňových opatrení. V súčasnosti čaká na rozhodnutie. Pomocou tohto grantu – dotácie by chceli zrekultivovať i tento rybníček, ktorý je totálne na suchu.

trstin02trstin03trstin04trstin05trstin06trstin07trstin08Fotografie z posledného obdobia nám poslal pán Štibraný z Trstína. Domáci tu aj napriek tomu, že dotácia ešte nie je schválená … nezištne odpracovali veľké množstvo hodín na úprave okolia rybníčka. Odstránili náletové kríky, popadané a rozpadnuté stromy.  Je ideálny stav na realizáciu „Čistenie dna a odvoz nánosov“. V rámci projektu je vydané už aj stavebné povolenie. Osud tejto vody nás zaujíma aj preto, že regulovaný odtok  sa vlieva do potoka a odtiaľ pokračuje do VN Boleráz.
Zaujímala nás možnosť , či  sa sumček americký z tohto  prostredia  pri vypúšťaní dostal do nášho revíru Boleráz. Ako sme sa dozvedeli -  nedostatok vodných zrážok počas celého roka spôsobil postupné zníženie hladiny, až nakoniec tam ostala mláka a tá sa postupne celkom odparila.  Čiže pre našich rybárov dôležitá informácia! Aj keď je to drastické – tento spôsob likvidácie sumčeka   nikoho nebolí a je naj efektívnejší. Jedná sa o veľmi odolný, ale nepôvodný  druh ryby v našich vodách.  Rozmnožuje sa veľmi rýchlo.  Už 10 cm rybka sa vytiera a dokáže zaneplešiť akúkoľvek vodu. Svojou pažravosťou dokáže bežného rybára poriadne vytočiť a pri vypínaní z háčika sa mu ešte odmení bolestivým  popichaním  do prstov.
Obci môžeme len držať palce, aby sa im zámer s rekultiváciou vydaril a v budúcnosti  tak pribudne ďalšia kvalitná voda aj pre športových rybárov. Dúfajme, že situácia so sumčekom sa už nebude opakovať a dobrovoľní  zarybňovači  vyškrtnú sumčeka amerického zo svojho repertoáru! Čo bude so správou tejto vodičky ukáže budúcnosť! …

Ardan