II. ligové pretekárske družstvá v prívlači v roku 2009 – MsO SRZ Trnava

Tak ako nám neúprosne ubieha každodenný čas, tak sa pomalinky blíži ku koncu aj ďalšia rybárska sezóna. Práve teraz nastáva ten správny čas obhliadnuť sa za, o chvíľočku už minulou, sezónnou a bilancovať a hodnotiť všetky jej klady a zápory. Podobne to je aj v trnavských kluboch súťažiacich v LRU – Prívač. V nasledujúcich riadkoch sa pokúsim zhodnotiť celú pretekársku sezónu 2009 z pohľadu jej aktívneho účastníka.

V roku 2009 našu organizáciu reprezentovali v 2. lige LRU – Prívlač dve pretekárske družstvá:

Trnava “A” v zložení Gabriel Beňo (kapitán), Aleš Ardan, Peter Václavek, Lubo Braniša, Martin Vajkúny

a Trnava “B” v zložení Michal Nič (kapitán), Tomáš Dobrovodský, Miroslav Gajarský, Zdeno Nádaský, Branislav Podhorský a Boris Pekárek.

Súťažná sezóna odštartovala v dňoch 6.-7. 6. 2009 v Kežmarku na rieke Poprad, na ktorej sa už v minulosti chytalo dostatok jalcov, ostriežov či pstruhov. Podobne tomu bolo aj ten rok, avšak vrtkavé počasie sa v sobotu naplno prejavilo a “vyšantilo” sa v podobe silnej búrky, ktorá druhý deň preteku zabránila regulárnemu lovu na rieke Poprad, ktorej prietok sa takmer zdvojnásobil a namiesto krásnej čistej vody tieklo v koryte rieky doslova “kakao”. V nedeľu ráno padlo definitívne rozhodnutie rozhodcov o presunutí pretekárov na náhradnú trať, ktorou bola vodná nádrž Mlynčeky. Tá už neposkytla pretekárom takú krásu z lovu na prívlač, zato však preverila pretekárov v ich schopnosti a umení “vyprívlačovať” nejakého toho nasadeného kapríka! Dá sa smelo povedať, že regulárnosť lovu na prívlač dostala na tejto vodnej nádrži poriadnu facku.

Pretekársky maratón mal pokračovať o necelé tri týždne 26.-27. 6. 2009 na rieke Slatina vo Zvolene, no opäť zaúradovalo počasie a pretek sa kvôli zvýšenému prietoku musel preložiť na september. Pretekári tak po nútenej prestávke mohli pokračovať v súťažení až na konci augusta, kedy sa v dňoch 29.-30. 8. 2008 uskutočnilo súťažné dvojkolo v Prešove na rieke Torysa. Prvý súťažný deň poskytla Torysa všetkým pretekárom množstvo úlovkov, pričom pretekári bežne chytali v jednom kole okolo 15 až 20 prevažne jalcov. Avšak v sobotu po obede prišiel zlom a tak ako v predošlých kolách opäť sa prejavila príroda, ktorá zoslala pretekárom silnú prietrž mračien, ktorá ukončila akúkoľvek možnosť lovu na Toryse. V nedeľu ráno sa tak celý pretekársky maratón presunul na 50km vzdialenú vodnú nádrž Andrejovka. Prvotné informácie usporiadateľov o hojnom výskyte najmä ostriežov však definitívne odvrátilo prvé súťažné kolo, ktoré jasne ukázalo podobné trápenie ako v predošlom kole na vodnej nádrži Mlynčeky. Pretekári sporadicky chytali malých boleňov, ktorí boli skôr dielom náhody ako umením pretekárov.

Posledným súťažným kolom bol už spomínaný pretek vo Zvolene, ktorý sa nakoniec presunul na termín 12.-13. 9. 2009. Smelo môžem povedať, že všetci pretekári podobne ako i ja, sa na tento pretek náramne tešili vo vidine vynahradení si predchádzajúcich, z hľadiska počasia, nevydarených pretekov. Preteky začali vo veľkom štýle nakoľko od úvodu sa lovilo pomerne veľa rýb, opäť prevažne jalcov, no ako už sa stalo v priebehu roka zvykom, búrka opäť prekazila úspešný lov a muselo sa pokračovať až nasledujúci deň. V nedeľu si tieto nútené prestávky pretekári poriadne vynahradili a pokračovali v “lapaní” množstva jalčekov.

Celkovo môžeme konštatovať, že tohtoročná edícia 2. ligy LRU – Prívlač patrila medzi tie najvyrovnanejšie, k čomu prispela predovšetkým zdravá, ale priateľská súťaživosť všetkých pretekárov a mimoriadne vysoká úroveň ich rybárskeho umenia. Treba vyzdvihnúť aj všetkých usporiadateľov, ktorí napriek neľahkým situáciám, ktoré spôsobovalo počas celého roku neposlušné počasie, sa svojich úloh zhostili na výbornú a prispeli k vysokej úrovni celej ligy. Čo sa týka zhodnotenia účinkovania našich pretekárov v tohtoročnej ligovej súťaži, tak výsledky našich družstiev za jednotlivé kolá boli pomerne premenlivé, avšak najmä “B” družstvo zaznamenalo rázny “finiš”, kedy sa počas posledného kola dokázalo prebojovať z 10. miesta na výbornú 5. priečku.

Trnavskí pretekári sa nestratili ani na Majstrovstvách Slovenska jednotlivcov, na ktoré sa nominovali dvaja trnavčania (Miroslav Gajarský, Aleš Ardan), ktorí sa ani v silnej medzinárodnej konkurencii nestratili a obsadili krásny stred výsledkovej listiny. Celkovo naši pretekári preukázali kus rybárskeho umenia, ako aj odhodlanosť a zanietenosť pre tento šport, kedy i napriek ťažkým a nevyspytateľným podmienkam (najmä pri love na náhradných vodných nádržiach) dokázali, že nesporne patria medzi slovenskú prívlačovú špičku a v budúcnosti môžu zaútočiť na tie najvyššie priečky, či už v súťaži družstiev alebo jednotlivcov.

Chcel by som sa touto cestou poďakovať všetkým trnavským pretekárom, ktorí poctivo bojovali počas celej sezóny a pomohli tak šíriť dobré meno našej organizácie.

Petrov zdar!

Tomáš Dobrovodský

Celkové výsledky družstiev 2.ligy LRU-Prívlač:

Poradie
Družstvo
Celkový súčet umiestnení
1.
Kysucké Nové Mesto
103
2.
Lučenec
116
3.
Košice
131,5
4.
Piešťany
139,5
5.
Trnava “B”
150,5
6.
Zvolen
156
7.
Trnava “A”
170,5
8.
Prešov
173,5
9.
Bratislava 1 – A
173,5
10.
Levice
175
11.
Kežmarok
178
12
Bratislava 1 – B
200,5

Výsledky Majstrovstiev Slovenska jednotlivcov

(Váh, Trenčín – Dubnica n/Váhom, 20.-21. 6. 2009):

Poradie
Jednotlivci
1.
Hatala Richard
2.
Chabada Ivan
3.
Horňák Peter
26.
Gajarský Miroslav
41.
Aleš Ardan

Miro (vľavo) a Boris (vpravo) v akcii na rieke Poprad.

Snaha našich pretekárov (Vašo na pravom obrázku) na VN Mlynčeky.

Okrem jalčekov sa na Toryse podarilo uloviť aj krásneho raka.

Michal v plnom nasadení na VN Andrejovka.

Družtvo Trnava “B” v plnej kráse: Zdeno (zľava), Boris, Michal, Tomáš, Miro.