Jednoduchý recept na úpravu netradičnej a nežiadúcej ryby našich vôd – Sumčeka amerického

Recept veľmi jednoduchý. Naloviť si nejaké množstvo sumčeka – za odlovenie a kulinársku úpravu tejto ryby vám budú vďační najmä rybársky hospodári na vodách ktorej koľvek rybárskej organizácie. Je to naozaj pahltná ryba, ktorá zožerie naozaj všetko – kostné červy, hnojákov, cesto s príchuťou rybacej múčky, pstružie pelety atď… nehovoriac o ikrách a rybom potere. Organizácia, ktorá ho má vo svojej vode – nie je jeho prítomnosťou vôbec nadšená, dôkáže sa neuveriteľne rýchlo premnožiť a zaneplešiť hocijaký kvalitný revír. Ulovil som ich aj na Trnávke pod priehradou Boleráz, na Parnej v stavidle na Kamennom mlyne. Veľmi premnožený je v okolí Drahoviec a Maduníc. Pán Heler z Drahovskej organizácie poriada na lov tejto ryby aj špeciálne Celoslovenské detské preteky v love sumčeka.

V žalúdku sumčekov veľkých cca 20 cm, ktorých som si zo zvedavosti zobral som našiel – kosťákov, celé pelety, polosurovú ryžu a to v takom množstve, že mali vypučené bruško a tvorili k pomeru k telu asi 20 % – ozaj všežravec!

Rybky klasicky omráčime tĺčikom a vyberieme vnútornosti – prvý krát v živote som sa odhodlal na ich kuchársku úpravu. S ich očistením som sa vyhral, nechal som kožu aj tŕne – ani raz ma pri príprave nepopichali, tak som ich tam ponechal. Upravil som ich v celku, aby každý v rodine videl, akú vlastne rybu ide jesť.

Dobre vyumývame – zo začiatku studenou vodou – potom kľudne opláchnuť aj teplou vodou. Kožu som dolu nedával, nasolil som sumčekov vegetou, posypal grilovacím korením, trošku čierneho korenia, premáčkol 3 strúčiku cesnaku. Trošku poklapkať pikantným kečupom, zľahka popolievať olivovým olejom, trošku vody a pol deci bieleho vínka a šups do trúby – alebo pod gril. Za 20 minút sa mohlo servírovať. Na koštovku som pozval suseda, ktorý má veľmi rád ryby a aj keď bol po večeri, neohrdol.

Sumček pokvapkaný citrónom bol ozaj vynikajúci. Jemná pikantná chuť poznačená citrónom a kečupom spolu zapasovali a ozaj to bola delikatesa. Kam sa hrabe nejaký čínsky pangamus – terajší hit z Teska. Vyskúšajte. Dajte si tú námahu s prípravou – určite neolutujete!

Dobrú chuť vám želá – Ardan